• 13 września 2022
suplementy na pamiec

Naturalne suplementy wspomagające pamięć i koncentrację 

Problemy z pamięcią i koncentracją mogą zdarzyć się każdemu. Przyczyn jest wiele – od przemęczenia i stresu przez ubogą w cenne mikroskładniki dietę po procesy starzenia i stany chorobowe organizmu. By wspomóc swój umysł, należy zadbać o racjonalną dietę, aktywność fizyczną i ograniczyć nadmiar bodźców z otoczenia. Warto również sięgnąć po naturalne suplementy diety. Jakie? Oto kilka sprawdzonych propozycji.

Żeń-szeń syberyjski, koreański i indyjski 

Żeń-szenie słyną z korzystnego działania na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu odpowiadającego między innymi za pamięć i koncentrację. Spożywanie korzenia żeń-szenia syberyjskiego (eleuterokoka), indyjskiego (ashwagandha) lub koreańskiego (ginseng) zaleca się osobom intensywnie się uczącym i pracującym umysłowo. Żeń-szeń z jednej strony korzystnie wpływa na zdolność skupienia się i przyswajania informacji, a z drugiej – pobudza i ogranicza zmęczenie, pozwalając efektywnie uczyć się przez dłuższy czas. Suplementacja żeń-szeniem opóźnia procesy starzenia się mózgu i może zapobiegać demencji, dlatego warto rozważyć ją również w starszym wieku.

Rośliny z Azji: Miłorząb japoński i gotu kola 

Skutecznie poprawić funkcjonowanie mózgu w zakresie koncentracji i zapamiętywania mogą również inne azjatyckie rośliny:

  • miłorząb japoński (Gingko biloba) – poprawia przepływ krwi i dotlenia mózg, chroni komórki nerwowe, przeciwdziała uszkodzeniom i złogom w neuronach. Jest szczególnie zalecany przy wzmożonym wysiłku umysłowym;
  • gotu kola (Centella asiatica) – chroni mózg przed niszczącym działaniem wolnych rodników, pobudza tworzenie nowych komórek nerwowych, łagodzi stres i ułatwia zapamiętywanie.

Regularne picie naparów z miłorzębu japońskiego lub gotu kola to dobra profilaktyka wielu schorzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. Wywar z tych roślin może również łagodzić objawy i spowalniać postęp choroby – mówi przedstawiciel producenta suplementów diety NatVita.

Grzyby na pamięć – chaga i soplówka jeżowata

Poza roślinami w walce z zaburzeniami pamięci i koncentracji pomóc mogą także grzyby, zwłaszcza grzyby witalne o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Pracę układu nerwowego efektywnie wspierają grzyb chaga i soplówka jeżowata, zaliczane do naturalnych adaptogenów (podobnie jak żeń-szeń). Poprawiają nie tylko zdolność uczenia się, ale również nastrój, łagodząc lęki i niwelując spadki nastroju.

Dodaj komentarz